Capo Di Capi Weblog

Δέν Υπάρχουν Aθώα Θύματα

Βολεμένοι εκπαιδευτικοί

leave a comment »


Ο Ντόρος που γίνεται για τίς συγχωνεύσεις σχολείων στο ονομα της προστασίας της εκπαίδευσης και των θέσεων εργασίας, αποτελεί αλλη μια θέση του στύλ συμφωνώ αλλα εμένα μην με πειράζετε.

Ξεσηκώθηκαν οι εκπαιδευτικοί, επειδή ξεβολεύονται. Αλλά τί σημαίνει η λέξη βόλεμα; Σημαίνει οτι κάθε βολεμένος θέλει να εχει την ησυχία του, θέλει να εχει τίς ‘βολές’ του. Αυτό  τον εξασφαλίζει οικονομικά και γενικά η ζωή του ειναι πιό ευχάριστη.

Διαβάζω απο την AthensVoice ενα απόσπασμα απο το αρθρο του Φ. Γεωργελέ με αφορμή τις συγχωνεύσεις σχολείων που προωθεί το Υπουργείο.

……Όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει να κάνει φυσικά με την εκπαίδευση αλλά με τα προβλήματα του πελατειακού κράτους. Δήμαρχοι, βουλευτές, αποτυχημένοι πολιτευτές, κόμματα, αυτό υπόσχονταν για ανάπτυξη σ’ αυτή τη χώρα. Σχολεία στα χωριά, ΤΕΙ στις κωμοπόλεις, στρατόπεδα στις επαρχιακές πόλεις. Και είναι φυσικό, να αντιδρούν σε κάθε υποψία εξορθολογισμού του συστήματος.
Και καλά αυτοί, καλά οι γονείς που δεν θέλουν το ξεβόλεμά τους, είναι δυνατόν όμως οι καθηγητές να προσπαθούν να διατηρήσουν μια εκπαίδευση βγαλμένη από τη βουκολική Ελλάδα;

Η απάντηση βρίσκεται σε μια φράση, «αγωνίζονται για να μην χαθούν οργανικές θέσεις». Να μην χαθούν δηλαδή θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Τι είναι αυτό το «οργανικές θέσεις» που πρέπει ο ελληνικός λαός να υπερασπίζει τόσο αυτονόητα όπως τα σύνορά του και τη δημοκρατία; Έχουμε πει ποτέ ότι υπάρχει κάποιος λόγος που επιβάλλει να είναι πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι; Δηλαδή, αν αύριο όλος ο κόσμος επικοινωνεί με mail και skype θα διατηρούμε τις «οργανικές θέσεις» όλων των ταχυδρόμων; Αν αποφασίσουμε ότι αυτόν τον αιώνα θα μαθαίνουμε κινέζικα, θα αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε τις «οργανικές θέσεις» της καθηγήτριας των γαλλικών;

Σ’ αυτή τη χώρα που τα σχολεία κλείνουν όταν πέσει 3 εκατοστά χιόνι, που τα πανεπιστήμια κλείνουν όταν έχουν απεργία τα λεωφορεία, που κανείς δεν νοιάζεται αν η εκπαίδευση λειτουργεί μέρα παρά μέρα αρκεί να μην κλείνουν τα ιδιωτικά φροντιστήρια, υπάρχουν καθηγητές που κλείνουν για άλλη μια φορά τα σχολεία από το φόβο μήπως μειωθούν θέσεις στο δημόσιο. Μην αποκαλυφθεί ότι υπάρχουν 100αδες νηπιαγωγεία και σχολεία που λειτουργούν με ελάχιστους ή καθόλου μαθητές, στα χαρτιά μόνο, για να μην μειωθούν οι οργανικές θέσεις. Ότι έχουμε φτιάξει μια ολόκληρη κατασκευή που δεν αποσκοπεί στη μόρφωση αλλά στη συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή διορισμών στο δημόσιο.

Πολύ καλά τα λέει ο Φ. Γεωργελές και συμφωνώ μαζί του. Να θυμίσω οτι οι εκπαιδευτικοί ειναι μια απο τις πιό ευνοημένες κατηγορίες  δημοσίων υπαλλήλων (μιλώ για τους δημόσιους εκπιαδευτικούς) οι οποίοι πληρώνονται οπως οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά εργάζονται λιγώτερο μέσα στο χρόνο (δεν συμπληρώνουν ποτέ 8ωρο -και μη μου πείτε οτι διορθώνουν γραπτά και κουράζονται- κάθονται 15 ημερες Χριστουγενα,15 ημερες Πάσχα, 2 μήνες το καλοκαίρι) . Να μην τους συγκρίνω με του υπαλλήλους του Ιδιωτικού τομέα γιατί εκεί τα πράγματα ειναι εξω απο κάθε συγκριση.

Θα πω μόνο τούτο: Οι κπαιδευτικοί των Ιδιωτικών σχολείων αλλά και κάθε Ιδιωτικός υπάλληλος καθημερινά βρίσκονται με το κίνδυνο της απόλυσης είτε αυτό οφείλεται στους ιδιους εφόσον  δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, είτε στους εργοδότες τους για διάφορους λόγους.

Οι Εκπαιδευτικοί απο την στιγμή που θα διοριστούν πόσο αραγε κινδυνεύουν να μείνουν ανεργοι;

Written by CapoDiCapi

31 Μαρτίου 2011 στις 07:23

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: