Capo Di Capi Weblog

Δέν Υπάρχουν Aθώα Θύματα

Οικονομικά για ολους

leave a comment »


Κανένας δεν μπορεί να σε «Εκμεταλλευτεί» χωρίς τη «Συγκατάθεσή σου»!

Μία έξυπνη ιστοριούλα που έγραψε ένας καθηγητής η οποία περιγράφει τα προβλήματα του Ανθρώπου που ξεκινάνε όλα από τον Εγωκεντρισμό του και την Απόλυτη Υποκειμενικότητά του. Αν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι θύματα της Υποκειμενικής Αντίληψης και Κρίσης που μας διακρίνει, σίγουρα θα ήμασταν λιγότερο δυσαρεστημένοι με τη Ζωή και τα προβλήματα που… μας δημιουργεί..»
Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν και εφαρμόζουν το ρητό: Κανένας δεν μπορεί να σε «Εκμεταλλευτεί» χωρίς τη «Συγκατάθεσή σου»! Το ίδιο ισχύει και για τις προσβολές και κάθε είδους προσπάθειες τρίτων να μας «Μειώσουν»: Κανένας δεν μπορεί να σε «Μειώσει» χωρίς τη «Συγκατάθεσή σου»! Σε αυτή τη διαπίστωση φωλιάζουν οι ρίζες των περισσοτέρων προβλημάτων μας. Πολλές διαμαρτυρίες και έντονες αντιδράσεις υπάγονται σε λίγους που υπάγονται στα… «Cry Babies»! Διαβάστε με προσοχή ολόκληρη την ιστοριούλα.


Δέκα συμμαθητές από το Γυμνάσιο ξαναβρέθηκαν μετά από 30 χρόνια και άρχισαν να κάνουν καθημερινή παρέα. Με διαφορετική οικονομική κατάσταση ο καθένας τους, αποφάσισαν να βρίσκονται στο καφενείο/ουζερί «Το Τηνιακό» όπου έπιναν τις μπιρίτσες τους και έκαναν καθημερινό λογαριασμό 100€. Οι 10 φίλοι συμφώνησαν επίσης να πληρώνουν τον λογαριασμό με βάση την οικονομική κατάσταση του καθενός, γεγονός που όλοι θεώρησαν δίκαιο. Έτσι πλήρωναν τον λογαριασμό ως κάτωθι (όπως περίπου πληρώνουμε τους φόρους μας).

Όνομα Πληρώνει Εργασία Εισόδημα
Αρτέμιος ταμείο
ανεργίας
5.000€
Βασίλειος ταμείο
ανεργίας
5.000€
Γεώργιος ταμείο
ανεργίας
5.000€
Δημήτριος ταμείο
ανεργίας
5.000€
Ευστάθιος 1€ Part time ταμίας 10.000€
Ζαφείρης 2€ Τεχνικός
Η/Υ
15.000€
Ηρόδοτος 8€ Δημόσιος
υπάλληλος
25.000€
Θεοφάνης 12€ Δικηγόρος 40.000€
Ιγνάτιος 22€ Γιατρός 70.000€
Κωνσταντίνος 55€ Επιχειρηματίας 200.000€
ΣΥΝΟΛΟ 100€

Οι φίλοι μας, πλήρως ικανοποιημένοι με τη συμφωνία, βρίσκονταν καθημερινά για τις μπιρίτσες τους. Ο καφετζής, ο Δήμος, που απέκτησε ξαφνικά 10 νέους πελάτες, σαν επιχειρηματικό μυαλό που ήταν, και για να μην τους χάσει από πελάτες, τους λέει ένα Σαββατόβραδο: «Επειδή είσαστε οι καλύτεροι πελάτες μου, θα σας κάνω έκπτωση 20€ στον λογαριασμό σας! Έτσι από εδώ και στο εξής θα μου δίνετε 80€ για τις μπίρες σας αντί για 100€!».

Ξαφνικά οι 10 φίλοι μας απέκτησαν ένα πρόβλημα να λύσουν: τι ποσό θα πλήρωνε τώρα ο καθένας τους εάν συνέχιζαν να πληρώνουν τον λογαριασμό όπως πληρώνουμε τους φόρους μας; Πώς θα μοίραζαν τη μείωση των 20€ μεταξύ τους;
Ο Αρτέμιος (1ος) είπε στους υπόλοιπους ότι λογικό θα ήταν οι τέσσερις πιο φτωχοί να συνεχίσουν να μην πληρώνουν τίποτε, και οι υπόλοιποι έξι να μοιραστούν την έκπτωση ισόποσα μεταξύ τους. Δηλαδή ο καθένας από τους έξι να πληρώνει 3,33€ λιγότερα. Εάν γινόταν αυτό, ο Ευστάθιος (5ος), και ο Ζαφείρης (6ος), πίνοντας δωρεάν μπίρες, θα κέρδιζαν και χρήματα καθημερινά! Αυτή η ιδέα απορρίφτηκε πάραυτα από τους υπόλοιπους!
Έτσι οι δέκα (10) φίλοι μας ζήτησαν τη βοήθεια του Δήμου του καφετζή που τους πρότεινε την παρακάτω λύση:

Όνομα Πλήρωνε Πληρώνει Διαφορά % μείωσης
Αρτέμιος 0 0
Βασίλειος 0 0
Γεώργιος 0 0
Δημήτριος 0 0
Ευστάθιος 1 ο 100%
Ζαφείρης 2 1 1 50%
Ηρόδοτος 8 5 3 38%
Θεοφάνης 12 8 4 33%
Ιγνάτιος 22 18 4 18%
Κωνσταντίνος 55 48 7 13%
Σύνολο 100 80

Και οι 10 φίλοι μας είχαν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι. Οι 4 πιο φτωχοί εξακολουθούν να πίνουν τις μπιρίτσες τους δωρεάν. Ο 5ος της παρέας (Ευστάθιος) δεν πληρώνει πλέον τίποτε. Οι 5 που θα συνεχίζουν να πληρώνουν τον λογαριασμό, τώρα πληρώνουν λιγότερα.
Όμως, όταν βρέθηκαν έξω από το καφενείο, άρχισαν να συγκρίνουν πόσο λιγότερο πλήρωνε ο καθένας και έτσι άρχισαν οι γκρίνιες…
• «Εγώ κέρδισα μόνο 1€ από την έκπτωση», είπε ο Ευστάθιος (5ος). «Αλλά ο Κωνσταντίνος κέρδισε 7€!»
• «Σωστά», είπε ο Ζαφείρης (6ος). «Και εγώ κέρδισα 1€ αλλά είναι αδικία που ο Κωνσταντίνος κέρδισε 700% περισσότερα!»
• «Αυτό είναι αλήθεια», είπε ο Ηρόδοτος (7ος). «Εγώ κέρδισα 3€ και αυτός 7€. Οι πιο πλούσιοι κερδίζουν τα πιο πολλά!» (Σ.Σ: Αθάνατη Αριστερά, αμέσως το εντόπισες το πρόβλημα)
• Ταυτόχρονα σχεδόν οι 4 πρώτοι (Αρτέμιος, Βασίλειος, Γεώργιος και Δημήτριος) ούρλιαζαν: «Μισό λεπτό. Εμείς δεν κερδίσαμε απολύτως τίποτα. Το σύστημα εκμεταλλεύεται μονίμως τους φτωχούς!»
Οι εννιά φίλοι, όλοι δυσαρεστημένοι με τον Κωνσταντίνο που κέρδισε τα πιο πολλά, τον περικύκλωσαν έξω από το καφενείο, τον έκαναν τουλούμι στο ξύλο και τον άφησαν αναίσθητο στο πεζοδρόμιο της Λεωφ. Αλεξάνδρας…
Την επόμενη μέρα, την Κυριακή, όπως ήταν αναμενόμενο, ο δαρμένος της παρέας, ο Κωνσταντίνος, δεν εμφανίστηκε στο καφενείο. Οι υπόλοιποι εννιά έπιναν χαρούμενοι τις μπιρίτσες τους έχοντας ταυτόχρονα βγάλει και το άχτι τους με τον Κωνσταντίνο!
Η χαρά όμως τους κόπηκε απότομα όταν ήλθε η ώρα του λογαριασμού! Τότε ανακάλυψαν ότι τα χρήματα που είχαν όλοι μαζί πάνω τους ήταν μόλις 32€… Ούτε τον μισό λογαριασμό δεν μπορούσαν να πληρώσουν γιατί τους έλειπαν τα 48€ του Κωνσταντίνου…
Ο καφετζής αγανακτισμένος γιατί έχασε τα λεφτά του, τους έκοψε την έκπτωση.
Οι φίλοι δεν ξαναβρέθηκαν γιατί οι 4 πρώτοι δεν είχαν λεφτά για μπιρίτσες και ο τελευταίος που έβαζε και τα περισσότερα δεν του άρεσε και πολύ το γεγονός ότι οι άλλοι έπιναν με τα λεφτά του και τον έδερναν κιόλας.
Λοιπόν, φίλοι ,συνεργάτες, συγγενείς ,συνάδελφοι, εργαζόμενοι ,άνεργοι, συμφοιτητές και δημοσιογράφοι: Έτσι ακριβώς δουλεύει και το σύστημα πληρωμής των φόρων.
Οι πιο πλούσιοι πληρώνουν τα πιο πολλά(ή τουλάχιστον θάπρεπε να πληρώνουν). Όταν όμως γίνεται μείωση φόρων, αυτοί που πλήρωναν τους υψηλότερους φόρους κερδίζουν τα πιο πολλά από τη μείωση!
Εάν τους φορολογείς περισσότερο από τους άλλους και τους επιτίθεσαι επειδή έχουν την ευχέρεια που εσύ εκμεταλλεύεσαι, μπορεί να μην ξαναεμφανιστούν ποτέ στο «καφενείο».
Στην πραγματικότητα, μπορεί να αρχίσουν να πίνουν μπίρες σε άλλα «καφενεία», εκτός της χώρας πιθανόν, όπου η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο φιλική και πιθανώς οι μπίρες να κοστίζουν λιγότερο!!!

Για όσους κατάλαβαν & Για όσους ΔΕΝ κατάλαβαν.

Advertisements

Written by CapoDiCapi

11 Φεβρουαρίου 2011 στις 07:11

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: