Capo Di Capi Weblog

Δέν Υπάρχουν Aθώα Θύματα

ΔΝΤ – Μια Αντικειμενική Ματιά

with one comment


του Χάρη Βήττα*, πρώην ανώτατου Διευθυντικού Στελέχους του ΔΝΤ.

 Το ΔΝΤ δεν είναι πειθήνιο όργανο των Αμερικανών. Οι Αμερικανοί ασκούν σημαντική επιρροή στον οργανισμό αλλά έχουν μόνο το 17% των ψήφων, ενώ η Ευρωζώνη ελέγχει σχεδόν το διπλάσιο των συνολικών ψήφων. Το ΔΝΤ έχει αναμιχθεί με επιτυχία στη «διάσωση» χωρών με αντιαμερικανικές κυβερνήσεις, όπως πρόσφατα η Βραζιλία του Λούλα, ενώ η αποτυχημένη ανάμιξη του στην τραγωδία της Αργεντινής έγινε όταν αυτή η χώρα είχε μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση. Το ΔΝΤ έχει επίσης μια μακρά σειρά ανεπιτυχών παρεμβάσεων στην Τουρκία και τα πράγματα άλλαξαν μόνο όταν στην Τουρκία ανέλαβε την διακυβέρνηση ένας ακέραιος και ικανός ηγέτης (ο Ερντογάν) που κάθε άλλο παρά τυφλός και πιστός σύμμαχος της Αμερικής μπορεί να θεωρηθεί.

 Το ΔΝΤ έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα ανασυγκρότησης σε χώρες σαν την Ρωσία και παλιότερα την Κίνα, χωρίς φυσικά να επιχειρήσει, πολύ περισσότερο να καταφέρει, να ανατρέψει τα κοινωνικοοικονομικά τους συστήματα ή να τις μετατρέψει σε αποικίες των ΗΠΑ. Αν ο στόχος του ΔΝΤ ήταν να εξυπηρετεί τις επεκτατικές φιλοδοξίες της Αμερικής, όπως φαίνεται να πιστεύει [λανθασμένα] ο Μίκης, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι τουλάχιστον σ’ αυτές τις περιπτώσεις απέτυχε παταγωδώς.

 «Κερδοσκοπικές» επιθέσεις σαν αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα γνώρισε στο παρελθόν (1992) και η Αγγλία, ο αδιαφιλονίκητα πιστώτερος σύμμαχος των ΗΠΑ, και πιο πρόσφατα χώρες που δεν μπορεί να θεωρηθούν σαν χώρες που κάνουν τσαμπουκά (π.χ. Λεττονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ισλανδία) και έχουν γι’ αυτόν το λόγο μπει στο μάτι της «σατανικής» Αμερικής. (Για να μην αναφέρουμε την ενδοαμερικανική κρίση στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα). Το λέω αυτό απλώς για να επισημάνω ότι οι κερδοσκόποι δέν έχουν πολιτική «ιδεολογία» και δεν είναι όργανα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Απλώς προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ευάλωτες καταστάσεις για να κάνουν λεφτά.

 Η Ελλάδα δυστυχώς έγινε ενας ιδιαίτερα ευάλωτος και επομένως ελκυστικός στόχος για τους κερδοσκόπους, εξαιτίας της ανεύθυνης και ασυνάρτητης οικονομικής της πολιτικής, της εμφανής της αδυναμίας να αποκτήσει μια ικανή και αδιάβλητη κυβέρνηση, και της εξίσου εμφανής αδυναμίας του λαού της να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί επ’ αόριστον και με δανεικά να διατηρεί ένα βιωτικό επιπεδο που ξεπερνά κατα πολύ τις πραγματικές του οικονομικές δυνατότητες. Με άλλα λόγια γίναμε «an accident waiting to happen». Δεν είμαι σε θέση να ξέρω γιατί η κρίση εκδηλώθηκε φέτος και όχι νωρίτερα ή αργότερα, αλλά είναι βέβαιο ότι η κρίση ήταν απλώς θέμα χρόνου. Και όσο καθυστερούσε η εκδήλωση της τόσο πιο επώδυνη θα ήταν η επίλυση της.

 Η ραγδαία επιδείνωση της κρίσης μπορεί να εξηγηθεί χωρίς να καταφύγει κανείς σε συνωμοτικά σενάρια. Απο την μία πλευρά υπάρχει η συνεχιζόμενη ασάφεια στην στάση της Γερμανίας. Απο την άλλη η εντεινόμενη αντίδραση των οργανομένων συμφερόντων του Δημοσίου τομέα αλλα και η κουτοπόνηρη κωλυσιεργία της Ελληνικής κυβέρνησης και του κυβερνητικού μηχανισμού. Σχεδόν όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί αναθεωρούνται κάθε λιγο και λιγάκι και τα περισσότερα δεν έχουν κάν αρχίσει να εφαρμόζονται. Επι πλέον υπάρχουν (βάσιμες η αβάσιμες) υποψίες ότι η Ελληνική πλευρά δεν διαπραγματεύεται καλόπιστα για τα περαιτέρω δυσάρεστα μέτρα που πρέπει να αποφασίσει και ανακοινώσει τώρα έστω και αν η εφαρμογή τους θα γίνει το 2011 και 2012. Επομένως, ο κόσμος που έχει επενδύσει σε Ελληνικά ομόλογα εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες για το αν θα οριστικοποιειθει η συμφωνία με την Τρόικα, παρά το κουτόχορτο που συνεχίζει να μας σερβίρει η κυβέρνηση, και προτιμά να ρευστοποιει τις επενδύσεις του για να περιορίσει τις ζημίες του.

 Η ασάφεια στην θέση της Γερμανίας είναι ενοχλητική και βραχυχρονίως άκρως επιβλαβής αλλά δεν είναι καθόλου παράλογη. Η Γερμανία πολύ καλά κάνει και επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι κάνει όλες τις θυσίες που απαιτούνται για να σταθει στα ποδια της πριν να ενεργοποιειθεί ο μηχανισμός στήριξης. Και δεν είναι παράλογο να επιθυμει συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, που με απλά λόγια σημαίνει υποχρέωση ανακύκλωσης η αναδιάρθρωσης του χρέους της ωστε να εξασφαλισθεί τουλάχιστον περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του.

Το ΔΝΤ δεν έχει ενα μαγικό ραβδί που θα επέτρεπε την ανώδυνη έξοδο μιας χώρας απο οικονομική κρίση, ούτε έχει ιδαίτερη επιθυμία να επιβάλει τους όρους του. Γιά να πετύχει η παρέμβαση του είναι απαραίτητη η ειλικρινής συνεργασία της κυβέρνησης της χώρας και η σύγκλιση απόψεων όχι μόνο για τα αίτια της κρίσης αλλά και για τόν τρόπο επιλυσης της. Ειναι επίσης απαραίτητη η διάθεση του λαού της να αποδεχτεί τα αναπόφευκτα μέτρα λιτότητας και τις αναπόφευκτες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές προνομίων. Είναι δυστυχώς αμφίβολο αν αυτές οι προυποθέσεις ισχύουν στην Ελλάδα

*Βιογραφικά Στοιχεία

Χάρης Βήττας, πρών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ. Γεννήθηκε στην ΑΛεξάνδρεια της Αιγύπτου και σπούδασε στην τότε ΑΣΟΕΕ. Πήρε το μεταπτυχιακό του στα Οικονομικά, από το πανεπισήμιο του Manchester και λίγο αργότερα προσελήφθηκε από το Διεθνες Νομισματικό Ταμείο οπου και συνέχισε την καριέρα του φτάνοντας σε ανώτατες διοικητικές θέσεις, μέχρι το 2004, όπου συνταξιοδοτήθηκε. Είναι παντρεμένος, έχει 4 παιδιά και μοιράζεται το χρόνο του μεταξύ της Wasahington και την Αθήνα.

Σχολιασμός

Η περιγραφή της απάντησης του ΧΒ, αμέσως αποκαλύπτει ότι τα μηνύματά του είναι λογικά, τεκμηριωμένα και δεν επηρεάζονται από στοχευμένες παραπλανητικές περιγραφές, όπως πολλές πολλών ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν τον Έλληνα, υστερόβουλα και πονηρά, προκειμένου να παίξουν τα παιγνίδια της Πολιτείας! Οι απόψεις και τα στοιχεία που αναφέρει, ο Χάρης Βήττας είναι αφοπλιστικά και διακρίνονται για την ωριμότητά τους και τη λογική τους. Αντίθετα, όλα σχεδόν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν τους αναγνώστες τους και τους τηλεθεατές τους, ως… αφελείς ασθενείς που υποφέρουν από «Συναισθηματικές Διαταραχές» και δεν είναι σε θέση να κρίνουν ένα θέμα Ψύχραιμα, Λογικά και Ώριμα, όσο και αν ακούγεται δυσάρεστα. Αντιμετωπίζουν, πιο απλά τους αναγνώστες τους ως Κάφρους Ιθαγενείς δαιμονοποιώντας τους Γερμανούς ή τους Αμερικανούς ή το ΔΝΤ, ή άλλους κακούς που θέλουν την Καταστροφή της Ελλάδας, γιατί μας…ζηλεύουν! Έχει γραφτεί και αυτό ακόμα! Η λέξη «Κερδοσκόποι» που μας σερβίρουν για δεκαετίες είναι άστοχη και παραπλανητική. «Κερδοσκόποι» είμαστε όλοι… αν μπορούσαμε να γίνουμε! Ο Άνθρωπος, από τον καιρό που βρέθηκε στη γη, λειτουργούσε πάντα ως «Κερδοσκόπος» προκειμένου να επιβιώσει ή να αποκτήσει περισσότερα αγαθά και περιουσία. Για αυτό και οι φρόνιμοι Άνθρωποι φροντίζουν να προστατεύονται από τους Συνανθρώπους τους. Οι δικοί μας Πολιτικοί, από κοινού με τους Συνδικαλιστές των Εργαζομένων και των Εργοδοτών και κυρίως με τη πλήρη συνεργασία των ΜΜΕ, γνώριζαν πολύ καλά τι ακριβώς έκαναν, γνώριζαν ότι θα έλθει η ημέρα που θα πρέπει να πληρώσουμε, ως Λαός τη Λεηλασία του συστηματικά Δανειζόμενου Δημόσιου Χρήματος, ήταν απόλυτα Συνειδητοποιημένοι για το Έγκλημα που διέπρατταν, αλλά αδιαφορούσαν τελείως για τη χιονοστιβάδα που φόρτωναν οι ίδιοι με το όργιο της λεηλασίας του Ελληνικού Κράτους. Για αυτό το λόγο, εξάλλου έφτιαξαν το «Σύστημα Εξουσίας & Διακυβέρνησης» που σχολιάζει εδώ και 22 χρόνια το «Επιστημονικό Μάρκετινγκ» γιατί είναι Διάτρητο από όλες τις πλευρές και ταυτόχρονα απόλυτα Θωρακισμένο από κάθε είδους Ουσιαστικού Ελέγχου, Λογοδοσίας, και αντιμετώπισης Ποινικών Ευθυνών των Πολιτικών και των συνεργατών τους που Ασκούν την Εξουσία και Διακυβέρνηση της Ελλάδας.

Η Στάση και Συμπεριφορά των καθημερινών «χαλκευμένων» ειδήσεων από ΜΜΕ, είναι ένα παράδειγμα. Έντεχνα και πονηρά, αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από τους πραγματικούς και μοναδικούς υπεύθυνους της διάλυσης της Ελληνικής Οικονομίας, δαιμονοποιώντας τους «Κερδοσκόπους» και άλλα κράτη, με στόχο να προστατεύσουν τους πραγματικά υπεύθυνους Πολιτικούς προκειμένου να μην πληρώνουν τα ΦΠΑ τους και τους φόρους τους, πέρα από τα δισ που τσεπώνουν από τα δημόσια έργα που μονοπωλούν για δεκαετίες.

Καλούν στην τηλεόραση και στα περίφημα talk shows, πάντα τους ίδιους υπαίτιους της Συμφοράς, Πολιτικούς και Συνδικαλιστές και μόνον ένα κανάλι το ΣΚΥ κάλεσε μια φορά μόνον ένα Επιχειρηματία!

Ακούσατε κάποια τηλεοπτική εκπομπή που να ζητάει να βρεθεί τρόπος να επιστρέψουν έστω, ένα 10% των κλοπιμαίων των τελευταίων 35 χρόνων, όλοι οι εμπλεκόμενοι Βουλευτές, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Σύμβουλοι των Πρωθυπουργών, πρόεδροι Συνδικαλιστικών Σωματείων και Επιχειρηματιών, καθώς και 100 περίπου Επιχειρηματίες που κατάκλεβαν τον Έλληνα Πολίτη συστηματικά και μεθοδευμένα:

Αυτοί οι λίγοι δεν Διαχειρίζονταν τα τρισεκατομμύρια του Κοινόχρηστων Εσόδων και Εξόδων της χώρας τα τελευταία 35 χρόνια;

Δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν από ορισμένους Έλληνες Κροίσους να ανοίξουν ένα λογαριασμό,ως «ευεργέτες» προκειμένου να κρυφτούν εκεί οι μόνιμοι καταχραστές του δημόσιου χρήματος και να επιστρέψουν ένα 10% έστω στα ταμεία του κράτους από τα αφορολόγητα κλοπιμαία για να σωθεί η χώρα μας και να μην στερήσουν το μισθωτο από το 30% του εισοδήματός του;

Ένας Ηγέτης αν βρισκόνταν, θα μάζευε όλους τους Πρωθυπουργούς και Υπουργούς και των δύο Κομμάτων Εξουσίας και θα απαιτούσε να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να επιστρέψουν αυτό το ελάχιστο φόρο του 10%, διαφορετικά να τους απειλούσε με αποκαλύψεις!

Θα τα έδιναν ή δεν θα τα έδιναν;

Πού είναι όμως αυτός ο αρχηγός;

Αυτά που γράφουμε αποτελούν την καθημερινή συζήτηση όλων των Πολιτών και δεν έχετε παρά να ρωτήσετε ένα ταξιτζή να σας πεί πόσοι επιβάτες εκφράζουν τη οργή τους και την αγανάκτησή τους όταν μετακινούνται να πάνε στη δουλειά τους. Όλοι, εκτός από τα ΜΜΕ που μας παραμυθιάζουν με το πότε θα ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Στήριξης ή τί είπε η Μέρκελ ή ο Ομπάμα!

Advertisements

Written by CapoDiCapi

23 Νοεμβρίου 2010 στις 08:31

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

  1. Πιστεύω ότι η πολιτική του ΔΝΤ προσπαθεί ναεξυπηρετήσει από τη μια τις χώρες που είναι εκτός ισορροπίας και από την άλλη να διασφαλήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και το κεφάλαιο σήμερα περισσότερο από ποτέ δεν είναι πλέον η Αμερική, αλλά μία υπερεθνική εξουσία που δεν ενδιαφέρεται για δημοκρατία, κομουνισμό, ανθρώπινα δικαιώματα, κλπ. Δεν είναι αυτομάτως αρνητικό όμως αυτό. Ένα ΔΝΤ σε έναν κόσμο με βασικές αξίες θα μπορούσε σίγουρα να είναι άκρως επικοδομητικό. Αλλά αρχίζω πάλι να μιλάω για ουτοπίες…

    fmotis

    24 Νοεμβρίου 2010 at 22:32


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: