Capo Di Capi Weblog

Δέν Υπάρχουν Aθώα Θύματα

Πρακτικές Συμβουλές για Καλύτερη Αυτοπεποίθηση

leave a comment »


Η αυτοπεποίθηση, ή το πώς σκέφτεται κανείς για τον εαυτό του και την αξία που του προσδίδει σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με  τον τρόπο ζωής του. Έτσι, τα άτομα που έχουν μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους μπορεί να ερμηνεύουν την κριτική των καθηγητών ή των προϊσταμένων τους  ως «εποικοδομητική» και να τη χρησιμοποιούν για την αυτοβελτίωσή τους.

Αυτά τα άτομα είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα, να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, είναι φιλικά και ανοιχτά και, σε γενικές γραμμές, αποφεύγουν να παίρνουν πολύ προσωπικά τις αποτυχίες τους ή τις κακές στιγμές της ζωής.

Αυτά τα άτομα αναγνωρίζουν ότι η αξία τους δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το τι πιστεύουν οι άλλοι γι’ αυτούς, οι βαθμοί τους, ο μισθός τους, η εμφάνισή τους ή κάποιο άλλο επίκτητο χαρακτηριστικό.

Αντίθετα, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, καταρρακώνονται όταν κάνουν ένα λάθος ή οι υπολογισμοί τους πάνε στραβά. Συνήθως αποφεύγουν τις νέες εμπειρίες, είναι πιο διστακτικοί και δειλοί και πιστεύουν ότι τα καλά που τους συμβαίνουν οφείλονται σε τυχαίους παράγοντες, ενώ κατηγορούν τον εαυτό τους για οτιδήποτε αρνητικό τους συμβεί. Η υπερ-ευαισθησία τους καταλήγει στο να κάνει αυτά τα άτομα να αμφιβάλουν για τον εαυτό τους και την αξία τους.

 Μετρήστε την αυτοεκτίμησή σας

Το παρακάτω ερωτηματολόγιο, παρόλο που δεν είναι επιστημονικό εργαλείο μέτρησης της αυτοεκτίμησης, αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο που αποκαλύπτει κάποιες στάσεις και συμπεριφορές σας τις οποίες θα θέλατε να αλλάξετε. Δώστε προσοχή στο κατά πόσο κάθε δήλωση περιγράφει τον εαυτό σας.

1. Συχνά χρησιμοποιών αρνητικές «ετικέτες» για να περιγράψω τον εαυτό μου. Πχ, «είμαι χαζός», «είμαι άσχημος, κακοντυμένος», «κανείς δε μου κάνει παρέα», «είμαι αποτυχημένος». ΝΑΙ, ΟΧΙ.

2. Όταν μου κάνουν κάποιο κομπλιμέντο συνήθως κοιτάζω κάτω και σκέφτομαι ή και λέω κάτι του στυλ: «στ’ αλήθεια, δεν είναι τίποτα», «καθένας θα μπορούσε να το κάνει», ή (αν πρόκειται για υλικό αγαθό) «το έχω από παλιά» «δεν αξίζει πολλά χρήματα», κοκ. ΝΑΙ, ΟΧΙ.

3. Όταν κάτι πάει στραβά ή συμβεί κάποια ατυχία, συνήθως αναλαμβάνω την ευθύνη και κατηγορώ τον εαυτό μου. ΝΑΙ, ΟΧΙ.

4. Δεν αισθάνομαι άνετα να ζητώ βοήθεια ούτε και θέλω να φορτώνομαι σους άλλους. ΝΑΙ, ΟΧΙ.

5. Συχνά χρησιμοποιώ φράσεις του στυλ «Θα έπρεπε…», «Δεν θα έπρεπε…» όταν εξετάζω τι έκανα που δεν πήγε καλά. ΝΑΙ, ΟΧΙ.

6. Μπορώ να κάνω μια λίστα με τα αρνητικά μου σημεία πολύ πιο εύκολα από το να παρουσιάσω τα θετικά μου. ΝΑΙ, ΟΧΙ.

7. Όταν συγκρίνω τον εαυτό μου με άλλους, συνήθως βρίσκω ότι υστερώ. ΝΑΙ, ΟΧΙ.

8. Συνήθως αφήνω τους άλλους να δηλώσουν τις επιθυμίες τους και να πράξουν όπως αυτοί επιθυμούν και όχι όπως θα ήθελα εγώ. ΝΑΙ, ΟΧΙ.

Αν απαντήσατε δύο ή περισσότερα ΝΑΙ στις παραπάνω δηλώσεις, ίσως θα έπρεπε να εξετάσετε το πόσο εκτιμάτε τον εαυτό σας και στη συνέχεια να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας.

 Ξεκινήστε σήμερα!

Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές, ακόμα και αν αρχικά σας φαίνονται δύσκολες ή είναι κάτι εκτός των συνηθειών σας. Σταδιακά θα σας γίνουν συνήθεια, και έτσι θα αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας και τη ζωή. Η αυτοπεποίθηση είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να αποκτηθεί και να αυξηθεί με την εξάσκηση, την υπομονή, την επιμονή και την επιβράβευση του εαυτού.

 Εξασκηθείτε στην αποπροσωποποίηση:

Με άλλα λόγια, μην τα παίρνετε όλα προσωπικά και μη θεωρείτε πως για ό,τι συμβαίνει ευθύνεστε ή ότι έγινε εξαιτίας σας. Κάποια πράγματα απλώς συμβαίνουν, είτε το θέλετε είτε όχι και δε σχετίζονται μαζί σας, παρόλο που μπορεί να σας επηρεάζουν με κάποιον τρόπο. Αναγνωρίστε ότι πρόκειται για τις πράξεις κάποιου άλλου ή ότι δεν υπάρχει ένοχος. Ακόμα και στην περίπτωση που κάνατε κάποιο λάθος, να θυμάστε ότι αυτό που κρίνεται είναι η συμπεριφορά σας και όχι εσείς σαν άτομο.

 Να αποφεύγετε τις αρνητικές ετικέτες για τον εαυτό σας:

Το πιθανότερο είναι ότι έχετε συνηθίσει να θεωρείτε τα στοιχεία της προσωπικότητάς σας ως ελαττώματα. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να λέει «είμαι τόσο βλάκας» ή να βάζει παρόμοιες ετικέτες, θα πρέπει να ανταπαντήσετε «ΣΤΟΠ». Να θυμάστε ότι τέτοιες αρνητικές ετικέτες δε σας προσφέρουν τίποτα παραπάνω από στεναχώρια και την αίσθηση ότι δεν θα τα καταφέρετε. Το ότι η συμπεριφορά σας ή οι πράξεις σας σε μια συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν σωστές δε σημαίνει ότι διαρκώς θα κάνετε λάθος.

 Απεξαρτηθείτε από το παρελθόν:

Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να τιμωρείτε τον εαυτό σας επ’ άπειρον για τα πράγματα που θα μπορούσατε ή θα έπρεπε να είχατε κάνει στο παρελθόν. Μην ξεχνάτε ότι από τη στιγμή που δε μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, είναι αναμενόμενο να κάνουμε λάθη. Συνειδητοποιώντας το, μπορείτε να μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας και τους άλλους για λάθη του παρελθόντος και να προσανατολίζεστε στο μέλλον. Μην τελματώνετε σε αισθήματα ντροπής, αμηχανίας, στεναχώριας και ενοχών για το παρελθόν. Επικεντρωθείτε στο παρόν και κάντε σχέδια για το μέλλον.

 Σταματήστε να παραπονιέστε:

Σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει διαρκώς παράπονα. Ακολουθώντας την τακτική της πάγιας γκρίνιας, κινδυνεύετε να χάσετε τη σωστή προοπτική των πραγμάτων και να τα βλέπετε όλα μαύρα. Αν έχετε κάποιο αντικειμενικό παράπονο, μπορείτε να το εκθέσετε και να το εξετάσετε προκειμένου

 Μάθετε περισσότερα για τον εαυτό σας:

Δοκιμάστε νέα πράγματα και εξερευνήστε να πάρετε μέτρα για να διορθωθεί, και όχι απλώς για να παραπονιέστε. Αν δε μπορεί να γίνει τίποτα, αποδεχτείτε ότι αυτό συμβαίνει καμιά φορά και συνεχίστε τη ζωή σας.

Επικεντρωθείτε στα δυνατά σας σημεία:

Μη παραπονιέστε για τις αδυναμίες σας, αλλά αναγνωρίστε τα θετικά σας στοιχεία. Κάντε μια λίστα με τα δυνατά σας σημεία και τις θετικές σας ιδιότητες. Αναγνωρίστε στον εαυτό σας ακόμα και μικρά πράγματα που πετυχαίνετε. Μην υποβιβάζετε τις επιτυχίες σας τονίζοντας τις αποτυχίες σας. Αν πρόκειται να σκεφτείτε τα λάθη που κάνατε, να είστε εποικοδομητικοί: εντοπίστε τι πήγε στραβά και τι χρειάζεται για να μη γίνει λάθος την επόμενη φορά. Να δέχεστε τα κομπλιμέντα με ειλικρινές χαμόγελο και λέγοντας «ευχαριστώ» και να αποφεύγετε απαντήσεις του στυλ «αυτό δεν είναι τίποτα», «δε βαριέσαι», «δεν είναι σπουδαίο» και άλλα σχόλια που μειώνουν την αξία που σας δίνουν οι άλλοι (και την αξία που δίνετε οι ίδιοι στον εαυτό σας).

 Αυτο-επιβεβαίωση:

Τονώστε τον εαυτό σας με επιχειρήματα του τι μπορείτε να καταφέρετε και με θετικές φράσεις που να σας γεμίζουν αισιοδοξία, δύναμη και ενέργεια. Επαναλάβετε στον εαυτό σας «μπορώ να το κάνω», «θα τα καταφέρω», «έχω τις δυνάμεις να ανταπεξέλθω σε δύσκολες καταστάσεις».

 Φροντίστε τον εαυτό σας (αυτό δε σημαίνει να γίνεται εγωιστές):

Μάθετε να ευχαριστιέστε την ομορφιά του να είστε μόνοι, να έχετε προσωπικό χρόνο ή και χώρο για να αφιερώσετε στον εαυτό σας κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν και σας δίνουν ευχαρίστηση. Μη νιώθετε ενοχές όταν κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να «γεμίσετε τις μπαταρίες σας».

Μάθετε να χαλαρώνετε:

Στη διάρκεια της ημέρας κάνετε μικρά διαλείμματα. Μάθετε να παίρνετε χαλαρωτικές αναπνοές, να κάνετε διαλογισμό ή ασκήσεις που χαλαρώνουν το σώμα.

Ελαφρώστε το φορτίο σας:

Το χιούμορ και το γέλιο είναι τα καλύτερα όπλα για την καλή ψυχική και σωματική λειτουργία. Μάθετε να βλέπετε την αστεία πλευρά των πραγμάτων, γελάστε με τον εαυτό σας και εξασκηθείτε να χαμογελάτε πιο συχνά.

Να είστε φιλικοί:

Μην ξεχνάτε να βλέπετε τους άλλους στα μάτια όταν συζητάτε και να μιλάτε με καθαρή φωνή. Μικρές ενέργειες, όπως μια καλημέρα, δυο κουβέντες για τον καιρό ή την επικαιρότητα, ένα χαμόγελο είναι ενέργειες που θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο φιλικοί και να αισθανθείτε πιο όμορφα. Δείξτε στους άλλους ότι νοιάζεστε, ρωτήστε τους κάτι, κάντε ένα σχόλιο, μοιραστείτε τις ιδέες και τις εμπειρίες σας.

Προσπαθήστε να μην είστε διαρκώς επιφυλακτικοί ή και καχύποπτοι. Γνωρίστε τον εαυτό σας σε βάθος και βρείτε ενδιαφέροντα.

Ανακαλύψτε τις σας αρέσει στ’ αλήθεια και θα ανακαλύψετε έναν ενδιαφέροντα άνθρωπο μέσα σας.

Advertisements

Written by CapoDiCapi

17 Νοεμβρίου 2010 στις 08:26

Αναρτήθηκε στις Ανθρωπος, Κοινωνια, Ψυχολογια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: