Capo Di Capi Weblog

Δέν Υπάρχουν Aθώα Θύματα

«Ανοίγει» ο δρόμος για τη συνεργασία πολιτείας και ιδιωτικής ασφάλισης

leave a comment »


 Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Insurance Money Conference 2010, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Athenaeum Intercontinental

Η οικονομική κρίση την οποία διανύει η ελληνική οικονομία έχει προετοιμάσει το έδαφος για τη σύμπραξη του ιδιωτικού με το δημόσιο φορέα στο χώρο της ασφαλιστικής κάλυψης. Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε στο Insurance Money Conference 2010 που διεξήχθη στην Αθήνα, από το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών. 

Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με την κατάθεση πακέτου προτάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της  Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Μίνος Μωυσής ανέφερε ότι σημασία έχει σε αυτή τη δύσκολη εποχή να μελετήσουμε ένα πλέγμα καλύτερης προστασίας ώστε οι πολίτες να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς. 

Απευθυνόμενος προς την πολιτεία τόνισε «ότι ο ρόλος της είναι βασικός  για την ασφαλιστική αγορά όσο και ο προσωπικός ρόλος του καθένα μας ξεχωριστά, με σαφή και διακριτικό ρόλο αντίστοιχα και έτσι θα δημιουργηθεί το ιδανικό σχήμα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του ΣΔΙΤ που έχουν μεγάλο πεδίο εφαρμογής στην αγορά μας». Μεταξύ άλλων ο κ. Μίνος Μωυσής ανέφερε ότι έχει ανατεθεί στο ΙΟΒΕ να εκπονήσει μελέτη σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος των φοροαπαλλαγών ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το θέμα. 

Στη συνέχεια, ο κ. Bram Boon, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ING Ελλάδος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην απαραίτητη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου κατεύθυνση προς την οποία έχει ήδη προχωρήσει η ING. 

Βασικό πρόβλημα της αγοράς είναι η έλλειψη πίστης προς τον κλάδο και οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει πληγεί πρόσφατα από την κατάρρευση ασφαλιστικών εταιριών, παράλληλα με την οικονομική κρίση που βιώνει.

Τόνισε δε ότι για την ανάπτυξη πρέπει να υπάρξει φορολογική συνέχεια και συνέπεια, εξάλειψη της γραφειοκρατίας και σταθερότητας στα οικονομικά πράγματα. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον και πρότεινε σύστημα τριών πυλώνων, ο πρώτος να καλύπτει το βασικό κοινωνικό επίπεδο σύνταξης, ο δεύτερος να σχετίζεται με τα οικονομικά εισοδήματα και αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές και ο τρίτος να περιλαμβάνει τις ομαδικές ασφαλίσεις. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεταρρύθμιση με άξονα την διαφάνεια.

Στη συνέχεια του συνεδρίου και συγκεκριμένα στο ΠΑΝΕΛ I με θέμα: «Στρατηγικές των ηγεσιών των ασφαλιστικών εταιριών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ασφαλιστική αγορά», στην τοποθέτησή του ο κ. Μίνος Μωυσής, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.) και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούνται δύο κινήσεις: 1) συντήρηση των δυνάμεων με έλεγχο του κάθε μορφής κόστους (λειτουργικού, προμηθειακού κλπ) και 2) οργάνωση του αύριο είτε στα πλαίσια της κρίσης, είτε στα πλαίσια της ανάπτυξης, με επανασχεδιασμό προϊόντων και διαδικασιών με παράλληλη αποκέντρωση και ορθολογική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των δικτύων της εταιρείας. 

Από την πλευρά του ο κ. Bram Boon, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ING Ελλάδος, τόνισε ότι η κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης. Ειδικά για την ING, η κρίση ήρθε πριν 2 χρόνια και αντιμετωπίστηκε με ανασχεδιασμό της λειτουργίας της. Για παράδειγμα σήμερα, η υπάρχουσα ανησυχία για τις συντάξεις αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την αγορά. Τέλος, τόνισε ότι στόχο της εταιρίας αποτελούν οι ασφαλίσεις ζωής. 

Ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης Α.Ε.Γ.Α. δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη προσδιορισμού της κρίσης και ειδικά στον χώρο των ασφαλίσεων, γιατί οι ανάγκες των ανθρώπων πολλαπλασιάζονται σε περιόδους κρίσεων. Τόνισε δε, ότι η ικανότητα προσαρμογής του κάθε οργανισμού στις εκάστοτε συνθήκες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο ανάπτυξης αλλά και επιβίωσης. Στην Ευρωπαϊκή Πίστη δημιουργήθηκαν όχι απλά νέα προϊόντα, αλλά νέα συστήματα ασφάλισης με τελείως νέα προσέγγιση των αναγκών του κοινού.

Στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Πετρίδης, εκπρόσωπος της ΣΕΤΑΟ ΕΠΕ και Δ/νων Σύμβουλος της ΙΝΡ Μεσίτες Ασφαλίσεων, ανέφερε ότι 750.000 οχήματα είναι ανασφάλιστα ενώ το 50% των οχημάτων δεν έχει περάσει τεχνικό

έλεγχο με πολλές αρνητικές συνέπειες. Τόνισε μάλιστα ότι η λύση του προβλήματος υπάρχει μέσω της ΚΑΕΤΑΟ (Κεντρική Αρχή Εντοπισμού & Ταυτοποίησης Ανασφάλιστων Οχημάτων) που παρέχεται μέσω της ΣΕΤΑΟ ΕΠΕ, με ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών σε όφελος των ασφαλιστικών εταιριών, της κοινωνίας συνολικά, του κράτους (που δεν επιβαρύνεται οικονομικά) και των ίδιων των ασφαλισμένων πολιτών. 

Στην ομιλία του ο κ. Paul De Beus, Solvency II Expert, Ernst & Young, ανέφερε ότι η συζήτηση στην Δ. Ευρώπη  συνεχίζεται και ότι διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι μεγάλες εταιρίες, ενώ οι μικρομεσαίες προσαρμόζονται καλύτερα. Τόνισε ότι η εφαρμογή του SOLVENCY II δεν είναι θέμα του αναλογιστή αλλά του συνόλου της διοικητικής και διευθυντικής ομάδας της εταιρίας, με απαραίτητη συμμετοχή του risk manager και πρέπει δε να δημιουργηθεί «εσωτερικό μοντέλο» στην κάθε εταιρία. 

Στη δική τoυ παρέμβαση ο κ. Λεωνίδας Χατζηκωνσταντής, ITRA Partner,  μεταξύ άλλων δήλωσε ότι το SOLVENCY II απαιτεί πληθώρα υπολογισμών και όχι μόνο οικονομικών, που οδηγεί στην ανάγκη ανασχεδιασμού πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Τόνισε επίσης ότι οι διαδικασίες που έχουν προηγηθεί για την Βασιλεία ΙΙ στις τράπεζες προσφέρουν εμπειρίες για την αποφυγή των ίδιων λαθών. 

Το συνέδριο συνεχίστηκε με την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Δημήτρη Σπυράκου, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα ότι η διαφάνεια των όρων ασφαλιστηρίων συμβολαίων είναι στο στόχαστρο της Γραμματείας Καταναλωτή. Μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι «η υφιστάμενη δεν αντικατοπτρίζει την προστασία που αρμόζει στον καταναλωτή. Διαχρονικά το πλήθος των κανονιστικών αποφάσεων, που εξαιτίας της πολυπλοκότητας τους διέφευγαν του πολιτικού και κοινωνικού ελέγχου, εδραίωσαν μια ομοιόμορφη στην πράξη και έξω από τον ανταγωνισμό πρακτική. 

Η πολυπλοκότητα αυτή δεν αντισταθμίστηκε στη νομοθεσία από τη θέσπιση υποχρεώσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες για απλή και κατανοητή ενημέρωση των καταναλωτών σε κρίσιμα στοιχεία, που θα τους επέτρεπε να σταθμίζουν πράγματι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ασφάλισης και να την επιλέγουν».

Το συνέδριο συνεχίστηκε με θέμα το «Νέο καθεστώς συντάξεων στην Ελλάδα»  ( ΠΑΝΕΛ II) όπου οι ομιλητές με πρώτο τον κ. Γιώργο Ρωμανιά, Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο Παρατηρητηρίου Απασχόλησης και Επιστημονικό Σύμβουλο του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που στην τοποθέτησή του τόνισε ότι ο πολίτης θα εμπιστεύεται τις ασφαλιστικές εταιρίες όσο και οι εταιρίες τον σέβονται. 

Η ιδιωτική ασφάλιση είπε αποτελεί εναλλακτική λύση αλλά δεν υποκαθιστά την κοινωνική ασφάλιση. Ακόμα και σε χώρες που ο υψηλών εισοδημάτων ο πολίτης έχει  δικαίωμα μέρους μόνον  των εισφορών του να μεταφέρει προς την ιδιωτική ασφάλιση. 

Τέλος δήλωσε ότι οι αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση δεν έχουν τελειώσει και το 2011 θα υπάρξει «επίθεση» προς τα επικουρικά ταμεία, των οποίων η λειτουργία θα εξαρτηθεί από μελέτες βιωσιμότητάς τους, από το 2015 δε, ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται  σε σχέση με τις αποδοχές όλης της διάρκειας  του εργασιακού βίου. 

Στην παρέμβασή του ο κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Πίστης Α.Ε.Γ.Α. δήλωσε ότι νέοι εποπτικοί μηχανισμοί λειτουργούν, οι εταιρίες δεν θα κλείνουν, αλλά θα πρέπει να προωθούν πολύ πιο συντηρητικά προϊόντα. Άλλωστε αυτό απαιτεί και το SOLVENCY II. Τέλος επισήμανε ότι ο έλληνας πρέπει να αναζητήσει συμπληρωματικό εισόδημα για την περίοδο συνταξιοδότησής του και η ασφαλιστική αγορά του παρέχει την δυνατότητα μέσω των αποταμιευτικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων, με παράλληλη όμως περικοπή των μεγάλων εξόδων πρόσκτησης εργασιών.

Οι εισηγητές στην τρίτη ενότητα (ΠΑΝΕΛ III) με θέμα: «Καινοτόμα ασφαλιστικά προϊόντα. Σύγχρονες μέθοδοι πώλησης & Marketing» τόνισαν με έμφαση την ανάγκη προσαρμογής στη νέα εποχή όπως αυτή διαμορφώνεται την ελληνική αγορά και μέσα από την οικονομική κρίση.  O Δρ. Γεώργιος Γ. Πανηγυράκης, Καθηγητής, Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην εισήγησή του προχώρησε στην περιγραφή της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα περιγράφοντας την με μελανά χρώματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει πρόβλημα στην εικόνα του κλάδου και ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να πείσουν τον πελάτη ότι τα λεφτά του πιάνουν τόπο. 

Στη συνέχεια τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης των εταιρειών με υψηλή μόρφωση καθώς υπάρχει απροθυμία απασχόλησης στον ασφαλιστικό κλάδο. Τέλος, επισήμανε ότι απουσιάζει η καινοτομία, σε προϊόντα και προγράμματα στις ασφαλιστικές εταιρίες και εκεί εστιάζεται η πηγή των δεινών. Ο κ. Giovanni Giuliani, Principal, McKinsey & Company αναφέρθηκε στην παρουσίαση του στα νέα δεδομένα που συνθέτουν το νέο πλαίσιο του ανταγωνισμού, επισημαίνοντας ότι η ασφαλιστική αγορά πρέπει να εστιάσει όχι μόνο στο προϊόν – όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν – αλλά και στον πελάτη. 

Στη τέταρτη και τελευταία ενότητα (ΠΑΝΕΛ IV) του συνεδρίου με θέμα: «Οι προκλήσεις του μέλλοντος για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση» ο κ. Γιώργος Δαλιάνης, CEO, AON Hellas S.A., δήλωσε ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. που ανάγει το κόστος των ασφαλίστρων σε καθοριστικό παράγοντα, θα αποτελέσει τον κύριο παράγοντα εξέλιξης της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της νέας Free Press εφημερίδας «ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΑΙ» από το Γενικό Διευθυντή της Ethos Media, κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη. Η νέα εφημερίδα θα κυκλοφορήσει πανελλαδικά στις 25 Νοεμβρίου μέσω του δικτύου διανομής των εφημερίδων City Press και Free Sunday. Το νέο αυτό εγχείρημα αποτελεί την πρώτη και μοναδική ασφαλιστική εφημερίδα, που δημιουργήθηκε για να προσφέρει αντικειμενική ενημέρωση και λύσεις για κάθε ασφαλιστική ανάγκη στο ευρύ κοινό.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (Σ.Ε.Μ.Α.), της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Α.Ε.), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Πρακτόρων (Π.Ο.Α.Π.), του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (Ε.Ι.Α.Σ.), της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε), της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ) και με την υποστήριξη των:

Gold Sponsors: Εθνική Ασφαλιστική και ING
Panel Sponsor: Ευρωπαϊκή Πίστη
Silver Sponsors: Ernst & Young και HSBC premier
Bronze Sponsors: ΑΤΕ Ασφαλιστική, Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφαλειών Μινέττα, EFG Eurolife, Glassdrive, Ευρώπη Α.Ε.Γ.Α, International Life, Comergon S.A., Carglass και SPSS
Corporate Participations: Aigaion Ασφαλιστική, AXA Ασφαλιστική, Interamerican, Συνεταιριστική Ασφαλιστική, Interasco, Interpartner Assistance, Executive Insurance Brokers, Eurobrokers, Chartis, Fidelity, HDI – Gerling, Cover Insurance Brokers, Demco Ασφαλιστική, Evima Group, ISIS Insurance Brokers και INP insurance partners
Publicity Sponsor:  Action Global Communications Hellas
Χορηγός Ταχυμεταφοράς: ACS

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τα Money Conferences της εταιρίας Ethos Media S.A. που δραστηριοποιούνται στην διοργάνωση υψηλού κύρους επιχειρηματικών συνεδρίων. Τα Money Conferences ξεκίνησαν το 2007 και ήδη συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον επιτυχημένων επιχειρηματικών συνεδρίων στην Ελλάδα.

Πηγή: http://www.insuranceworld.gr/default.php?pname=Article&art_id=3697&la=1&cat_id=4

Written by CapoDiCapi

6 Νοεμβρίου 2010 στις 08:00

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: