Capo Di Capi Weblog

Δέν Υπάρχουν Aθώα Θύματα

Χρειαζόμαστε τους πλούσιους;

with one comment


myface1

«Το χρήμα κάνει τον κόσμο να γυρίζει», είναι η βασική ιδέα της καταναλωτικής κοινωνίας στην οποία ζούμε. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στον ποταπό μισθό ενός ιδιωτικού υπαλλήλου, αλλά στα κεφάλαια και στις περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των σύγχρονων «Ωνάσηδων» ανά τον κόσμο.

Παρά τις διακηρύξεις των ιδεολόγων, των πολιτικών και των εκπροσώπων των αδικημένων κοινωνικών τάξεων κατά του καπιταλισμού, τελικά, από πολλές απόψεις, κάθε άλλο παρά κακό είναι το γεγονός να είναι κανείς πλούσιος. Από κοινωνιολογική, πολιτισμική και φιλοσοφική άποψη, ένας πλούσιος έχει περισσότερες ευκαιρίες να αναπτυχθεί σαν προσωπικότητα και πνεύμα και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει στην εξέλιξη της κοινωνίας και του πολιτισμού, καθώς έχει πολύ καλύτερες προοπτικές όσον αφορά την εκπαίδευση, την εργασία, τις συναναστροφές και φυσικά τον ελεύθερο χρόνο.

Μήπως θέλετε αποδείξεις;

 Αμέσως! Πηγαίνετε 2.500 χιλιάδες χρόνια πίσω. Κλασική Αθήνα, 5ος αιώνας π.Χ.: Φιλόσοφοι, επιστήμονες, ιστορικοί, ρήτορες, πόσα παραδείγματα σας έρχονται στο μυαλό; Σίγουρα πολλά. Τι θα είχαν καταφέρει όλοι αυτοί οι –αναμφίβολα– χαρισματικοί άνθρωποι αν δεν ήταν πλούσιοι και δεν είχαν τον άπλετο ελεύθερο χρόνο να ασχοληθούν με όλη αυτήν την πολύτιμη κληρονομιά που μας άφησαν; Μάλλον όχι και πολλά. Παράλληλα, οι πλούσιοι είναι αυτοί που έχουν σημαντική συμβολή στη διατήρηση και εξέλιξη του πολιτισμού, με συνεισφορές σε μουσεία, εκκλησίες και πολιτιστικά κέντρα.

Από οικονομική άποψη δε, ο πλούτος προάγει την οικονομία, καθώς οι εύποροι έχουν την πολυτέλεια να εφαρμόζουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και να επενδύουν κεφάλαια σε εταιρίες, είτε ως μέτοχοι είτε ως δανειστές. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και δίνεται στις εταιρίες δυνατότητα για ανάπτυξη. Επίσης, οι εύποροι είναι αυτοί που πραγματικά συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία και πρόνοια, με δωρεές σε φιλανθρωπικά και κοινωφελή ιδρύματα. Μπορεί κανείς να ισχυριστεί βέβαια ότι αυτό γίνεται για τη δική τους προβολή. Σίγουρα. Όμως το θετικό αποτέλεσμα της κίνησης τους δεν είναι αυτό που θα τους δικαιώσει τελικά;

Πολλοί σπεύδουν να κατηγορήσουν τους εύπορους καπιταλιστές για άσκοπη κατανάλωση αστρονομικών ποσών σε αυτοκίνητα, γιοτ, πολυτελή σπίτια και ταξίδια, όμως αναλογιστείτε τι θετικά αποτελέσματα έχει αυτό στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων που πουλούν αυτά τα αγαθά και τις υπηρεσίες και κατά συνέπεια στην οικονομία. Αντίστροφα, η επιβολή υψηλών κλιμακίων φόρων για πολυτελή αγαθά, όπως η οικονομική εμπειρία έχει δείξει, έχει μεγάλες αρνητικές συνέπειες, καθώς αποτρέπεται και μειώνεται η κατανάλωση αυτών των υλικών αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση μεγάλων τομέων και κλάδων της οικονομίας. Σε τελική ανάλυση, η κατανάλωση τελικά δεν μειώνεται, αλλά στρέφεται σε άλλες χώρες, όπου οι φορολογία είναι πιο ελαστική, με αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της εγχώριας οικονομίας .

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει μια γενικευμένη ιδεολογική επίθεση σε οτιδήποτε δεν ανήκει στον αποκαλούμενο ταξικό χώρο του «μη προνομιούχου». Επιπλέον, υπάρχει μια γενικευμένη σύγχυση για το ποιος είναι ο προνομιούχος, ποιος ο καταπιεσμένος, ποιος ο φτωχός και ποιος ο εύπορος. Η Ελλάδα έχει τα μοναδικό προνόμιο να έχει ολόκληρες τάξεις μη προνομιούχων, με τρία – τέσσερα αυτοκίνητα ανά οικογένεια, κότερα, με δύο – τρία σπίτια και τουλάχιστον δύο διαφορετικές εργασίες ο καθένας, για τις οποίες είναι αμφίβολο αν πληρώνονται φόροι.

Ποια είναι η απάντηση του τίτλου του άρθρου; Βγάλτε μόνοι σας το συμπέρασμα…

Written by CapoDiCapi

14 Σεπτεμβρίου 2008 στις 16:29

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

 1. Οι γενικεύσεις ποτέ δεν μας δίνουν σίγουρα συμπεράσματα. Κανείς δεν αρνείται τα θετικά του πλούτου, αλλά θα πρέπει να δούμε και τις άλλες παραμέτρους που υπεισέρχονται στη θεώρηση. Οι αρχαίοι δικοί μας ήταν που είπαν «Μέτρον άριστον» (και όχι «Παν μέτρον άριστον) και στο θέμα πλούτος αυτό, νομίζω, ισχύει σε μεγάλη έκταση..

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πλούτος (ή το κίνητρο του πλουτισμού οδηγεί συχνά (ΟΧΙ πάντα) σε επωφελείς καταστάσεις και για τον μη πλούσιο, μιά και καταλήγει σε επιχειρηματικές προσπάθειες που δημιουργούν τεχνολογική πρόοδο και θέσεις εργασίας. ‘Ομως είναι προφανές ότι οι πλούσιοι είναι πλούσιοι σε βάρος των άλλων, των φτωχών, αφού τη δική τους εργασία εκμεταλλεύονται για να πλουτίζουν.

  Επί πλέον, τη δύναμη που αποκτούν την χρησιμοποιούν, πολύ συχνά, σε βάρος των φτωχών, στέλνοντάς τους να σκοτωθούν σε πολέμους, επιβάλλοντας καθαστώτα βίας και παράγοντας και είδη που δεν κάνουν απλώς τη ζωή πιο εύκολη, αλλά την καταστρέφουν (π.χ. όπλα). Φυσικά, η τεράστια σπατάλη πόρων που γίνεται κυρίως για την καλοπέραση και την επίδειξη πλούτου από τους πολουσίους, φυσικά. Ας μην ξεχνάμε ένα τεράστιο ποσοστό πλούτου το κατέχουν ελάχιστοι (40% of world’s wealth owned by 1% of population).

  Επί πλέον, το παράδειγμα της χλιδής που θέτουν οι πλούσιοι προσπαθούν να ακολουθήσουν και πολλοί σχετικά φτωχοί, με αποτέλσμα να δημιουργούν χρέη και να διακινδυνεύουν έτσι την οικονομική και κοινωνική τους υπόσταση.

  Και βέβαια, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη σπατάλη που κάνουν οι πλούσιοι και οι μιμητές τους, μεσαίοι μικροί ή και φτωχοί ακόμη, είναι ένα επί πλέον αρνητικό.

  Πιστεύω ότι το σοσιαλιστικό πρότυπο θα είχε λύσει αυτα τα προβλήματα, ΑΝ είχε εφαρμοστεί σε ώριμες κοινωνίες. Η βιασύνη, όμως, έρριξε την ευθύνη της οδήγησης του σοσιαλιστικού οχήματος σε χέρια ανικάνων, γραφειοκρατών και εγωιστών, που το έρριξαν στα δέντρα μετά από τόσο σύντομη διαδρομή…

  heliotypon

  18 Αυγούστου 2009 at 17:40


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: